19 maart 2017

Castratie en de vacht van uw hond

Maar wat heeft castratie te maken met de vacht van mijn hond zult u denken?

Bij verschillende hondenrassen zullen de structuur van de vacht licht tot buitensporig veranderen. De mate van de verandering van de vacht na de castratie is per hond verschillend. De verandering kan kort na de castratie plaats vinden, maar dit kan ook ná een aantal jaren nog gebeuren.  

Het verwijderen van het teveel aan onderwol is belangrijk omdat het de huid kan verstikken en kan huidproblemen veroorzaken. De vacht van uw hond gaat ruiken en kan gaan klitten. In het ergste geval zal het gaan vervilten. Mocht dit het geval zijn dan is soms de enige optie de vacht kort te scheren en dat zou zonde zijn en dit heeft ook weer gevolgen voor de vacht. 

Aan te raden is om vaker een bezoekje te brengen aan de trimster. Overleg wat de beste opties en mogelijkheden zijn.

Honden zoals b.v de Cockerspaniël Spaniël kunnen te maken krijgen met iets tot véél meer bevedering (b.v de lange haren aan de achterkant van de voorpoten). Spaniëls met een zware castraten vacht vertonen ook snorren en baarden.

Een Schotse Collie, New Foundlander of Groenendaeler ondergaan soms een metamorfose na de castratie door buitensporig ondervachtontwikkeling. Er is niet alleen méér ondervacht het is ook langer. Omdat de vacht bij teven nogal eens gerelateerd aan de loopsheid is het verharings ritme gewijzigd. Dat maakt het voor de eigenaar en de trimmer moeilijker de vacht bij te houden.

Bij de ruwharige honden als de ruwharig teckel of Parson Russel zult u merken dat de vacht niet meer het zelfde is als vóór de castratie. Dit heeft meer te maken met het wegvallen van de loopsheidcyclis. Als er géén loopsheidcyclus meer is verloopt de ondervacht - rui minder explosief en kan een paar weken langer duren voor de ondervacht vervangen is. Daardoor schuift ook de bovenvacht rui ( plukrijp) op.

Het is dus belangrijk dat als uw hond gecastreerd is, u de vacht goed en meer moet onderhouden.

Heeft u vragen over dit onderwerp,  neem gerust contact op.

Met vriendelijke groet,

Marja

Reacties via Facebook

Hondenkapsalon Happyness | Melkweglaan 69 | 2394 NJ Hazerswoude-Rijndijk | info@hondenkapsalonhappyness.nl | 06 23 12 65 96
  
arrow-circle-o-downmenu-circlecross-circle