Behandeling

VOOR

NA

VOOR

NA


Borstelen

De meest algemene verzorging is borstelen. Het dient om oude en losse haren te verwijderen, vuil te verwijderen en vooral talg te verspreiden. Borstelen is in de meeste gevallen vooral poetsen en huidmassage voordat er van klitvorming sprake kan zijn. Het borstelen geschiedt in laagjes van onder naar boven. De keuze van de borstel is afhankelijk van de rassoort van u hond. 
Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van een effileer-schaar. Dit kan met een dubbelgetande of met een enkelgetande effileerschaar. Effileren geschiedt met de haarrichting mee of tegen de haarrichting in. Honden met een effileervacht zijn bijvoorbeeld de Maltezer, de Yorkshire Terrier en de Shih Tzu.

Knippen

Met knippen korten wij de vacht in met behulp van een schaar. Honden met een knipvacht zijn bijvoorbeeld de Bichon Frise, de Poedel, Golden Doodle, Labra Doodle en alle kruisingen met een gekrulde vacht.


Scheren

Bij het scheren korten wij de vacht in met behulp van een tondeuse. De lengte van de vacht die blijft staan, hangt af van de scheerkop die aangebracht wordt op de tondeuse. Scheren kan zowel met als tegen de haarrichting in. Dit ligt aan het model en/of de vacht. Het scheren van de vacht is in verschillende lengtes mogelijk. Honden die geschoren kunnen worden zijn bijvoorbeeld de Maltezer, Shih Tzu en Poedel, Golden Doodle of de Labra Doodle.

Ontwollen

Bij een aantal hondenrassen bestaat de vacht uit twee lagen haar: de onderlaag (onderwol) en het dekhaar. Bij het ontwollen wordt de onderste laag verwijderd en blijven de dekharen staan. Het ontwollen, gecombineerd met een wasbeurt, versnelt de rui en de hond is dus daardoor sneller door de ruiperiode heen. De honden die ontwolt worden zijn b.v. Herders, New Foundlanders, Golden Retriever, Kees honden, Shiba Inu.

Plukken

Plukken is het verwijderen van de loszittende dekharen. Plukken wordt vooral gedaan bij honden met een ruwharige vacht. (er zijn n.m ook zachte vachten die geplukt worden) De vacht dient in dit geval goed ” trimrijp” te zijn om de huid en zo ook de hond zo min mogelijk te irriteren. Plukken wordt met de hand of met een plukmes gedaan. Plukhonden zijn bijvoorbeeld de Engelse Cocker Spaniel, West Highland White Terrier, Ruwharige Jack Russel en de Ruwharige Teckel.

Reacties via Facebook
TIPS!
 • De hond goed uitlaten, deze brengt langere tijd door in de trimsalon.
 • Houdt het afscheid zo
  kort mogelijk. 

 • Geef eventuele medische gegevens aan mij door. 
 • Geef uw hond niet teveel eten van te voren. Door de spanning kunnen zij gaan braken. 
 • Kunt u niet komen op de afgesproken datum, laat het mij zo spoedig mogelijk weten. 
 • Bent u niet tevreden?
  Geef dat aan, zodat ik
  het kan herstellen.
 • Bent u wel tevreden! Vertel dit dan door!


Social Media