19 januari 2022

Castreren gevolgen voor de vacht?

Castreren gevolgen voor de vacht?

  Bij verschillende hondenrassen kan de structuur van de vacht licht tot buitensporig veranderen.In sommige gevallen heeft de onderwol de overhand.   De mate van de verandering van de vacht na de castratie is per hond verschillend. De verandering van de vacht kan kort of na een langere periode na de castratie plaats vinden.

Honden zoals b.v de Cockerspaniël Spaniël kunnen te maken krijgen met iets tot véél meer bevedering (b.v de lange haren aan de achterkant van de voorpoten). Spaniëls met een zware castraten vacht vertonen ook snorren en baarden.

Lange stokhaar

Een Golden Retriever of een Australian Shepherd ondergaan soms een metamorfose na de castratie door buitensporig ondervachtontwikkeling. Er is niet alleen méér ondervacht het is ook langer. Omdat de vacht bij teven nogal eens gerelateerd aan de loopsheid is het verharings ritme gewijzigd. Dat maakt het voor de eigenaar en de trimmer moeilijker de vacht bij te houden.

Ruwhaar

Bij de ruwharige honden zoals b.v de Ruwharig Teckel of Border Terriër zult u merken dat de vacht niet meer het zelfde is als vóór de castratie. Dit heeft meer te maken met het wegvallen van de loopsheidcyclis. Als er géén loopsheidcyclus meer is verloopt de ondervacht - rui minder explosief en kan een paar weken langer duren voor de ondervacht vervangen is. Daardoor schuift ook de bovenvacht rui (plukrijp) op.

Langharige

De vacht van b.v een Berarded Collie of Briard veranderen minder.

Hier is goed het verschil te zien. Links na de castratie en recht voor de castratie, (foto Doggo.nl)

Reacties via Facebook

Hondenkapsalon Happyness | Melkweglaan 69 | 2394 NJ Hazerswoude-Rijndijk | info@hondenkapsalonhappyness.nl | 06 23 12 65 96
  
arrow-circle-o-downmenu-circlecross-circle